Το success story…του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.

Το success story…του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας.
01.04.2019

Του Μιχάλη Γεράνη,

Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας Χορτιάτη. 

To success story του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας κουβαλά πίσω του δυο λέξεις …..ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ….

Το success story είναι μια έννοια που παίρνει σάρκα και οστά από τους ανθρώπους , και το αποδεικνύουν οι αριθμοί και η πραγματικότητα που λέει πάντα την αλήθεια. Οι άνθρωποι λατρεύουν να ακούν και να διαβάζουν τις ιστορίες επιτυχημένων ανθρώπων. Ο λόγος είναι ότι οι ιστορίες αυτές έχουν αρχή, μέση και ενίοτε τέλος, έχουν χαρά, πόνο, προσπάθεια, αγωνία, τύχη.

Εμείς στο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας αρχικά οργανωθήκαμε, σχεδιάσαμε βρήκαμε ανθρώπους με αγάπη για να “τρέξουν” όλα τα πρότζεκτ, δουλέψαμε πολύ και εν τέλει δικαιωθήκαμε.(δικαιωθήκαμε όχι μόνο για το αποτέλεσμα αλλά γιατί καταρρίψαμε το μύθο ότι οι υπάλληλοι στο Δημόσιο δεν θέλουν να δουλεύουν) Ναι αυτό είναι success story. Αυτό μας οδήγησε «Σε πείσμα των δύσκολων καιρών και συγκυριών, αλλά και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, σήμερα με περηφάνια να λέμε ότι αποτελούμε πυξίδα για όλη την Ελλάδα στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο ΦΟΔΣΑ ΚΜ, βαδίζοντας στο πνεύμα της εποχής και σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν από τη νέα τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί, προσπαθεί μέσα από διάφορες ενισχυτικές ενέργειες να δράσει σαν καταλύτης για την στήριξη της πράσινης αντίληψης με στόχο την κυκλική οικονομία. 

Τι είναι όμως κυκλική οικονομία , θα σας πω κάτι που ίσως ακουστεί παράξενο, γνωρίζατε ότι η κυκλική οικονομία εφαρμοζόταν στην Ελλάδα, τουλάχιστον 60 χρόνια πριν; Πως; Η φιλοσοφία του «δεν πετάμε τίποτα» ήταν κυρίαρχη, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60, στην Ελλάδα. Λιγότερο στις πόλεις και περισσότερο στα χωριά, το χρησιμοποιημένο λάδι γινόταν σαπούνι, το δέρμα από τα πρόβατα γινόταν κάπα και πάει λέγοντας. Χρειάστηκαν μόλις 60 χρόνια για να επιστρέψει η σοφία της πολυμήχανης γιαγιάς ως το μοναδικό, ίσως, βιώσιμο οικονομικό μοντέλο που θα βοηθήσει τον πλανήτη να μην υποκύψει στα αδιέξοδά του, δλδ να βλέπω τα πράγματα όχι σαν μελλοντικά σκουπίδια αλλά σαν μια ευκαιρία για να δημιουργήσω αξία. Με απλά λόγια; Σημαίνει ότι το σκουπίδι, δεν είναι άχρηστο. Μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ή να ανακυκλωθεί ή να αξιοποιηθεί ενεργειακά πριν οδηγηθεί στη χωματερή. Ο τρόπος με τον οποίον διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας, είναι ένας καλός δείκτης του «πολιτισμικού» μας επιπέδου.

Ο Περιφερειακός σύνδεσμος ΦΟΔΣΑ ΚΜ αποτελεί τον μόνο λειτουργικό Περιφερειακό Φορέα της χώρας, ο οποίος προήλθε από συνένωση 14 μικρών και ανενεργών φορέων. Εκπροσωπεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά Περιφέρεια της χώρας, των 2 εκ. εξυπηρετούμενων πολιτών δλδ, 7 Περιφερειακές Ενότητες 38 Δήμοι.

Σήμερα ο ΦΟΔΣΑ δουλεύει οργανωμένα για να δημιουργηθούν υποδομές που θα βελτιώσουν όλη τη διαδικασία από τη συλλογή, τη διάθεση, τη διαλογή και φυσικά την υγειονομική ταφή.

Την προσεχή προγραμματική περίοδο ωριμάζουν και υλοποιούνται στην ΠΚΜ σύγχρονα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, έργα που έχουν ως στόχο την επεξεργασία των απορριμμάτων πριν την υγειονομική ταφή.

Σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Αποβλήτων που υλοποιείται, προβλέπονται τρεις κεντρικές μονάδες διαχείρισης στερεών απορριμμάτων:

  • Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Σέρρες που είναι σε στάδιο κατασκευής και σύντομα θα ολοκληρωθεί
  • Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα ξεκίνησε η μελέτη για την υλοποίησή της στην Θέρμη
  • Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα που έχει ξεκινήσει η μελέτη για την υλοποίηση της.           

Έτσι ολοκληρώνεται ένας κύκλος έργων που αφενός προωθεί την κυκλική οικονομία, αφετέρου φροντίζει για την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας λύση σε μεγάλο μέρος του προβλήματος που λέγεται «διαχείριση των απορριμμάτων».

Ο στόχος που έχει θέσει η Κεντρική Μακεδονία για τη Διαχείριση των απορριμμάτων είναι να οδηγούνται σε σύμμεικτη μορφή στα παραπάνω τρία εργοστάσια των απορριμμάτων λιγότερο από τα μισά παραγόμενα απορρίμματα, αφού δίνεται έμφαση σε δημοτικό επίπεδο στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσή τους με διαλογή στην πηγή.

Από τα απορρίμματα που θα οδηγηθούν στα εργοστάσια -ανάλογα με την τεχνολογία που θα επιλεγεί- θα ανακτηθούν σε μεγάλο ποσοστό compost, ενέργεια και ανακυκλώσιμα υλικά, αφήνοντας ένα μικρό ποσοστό υπολείμματος προς διάθεση στους Χ.Υ.Τ.Υ.

Θα προχωρήσουμε στην 3η γενιά διαχείρισης αποβλήτων, χωρίς να βλέπουμε δαίμονες στις τεχνολογίες αλλά υιοθετώντας τις καλές πρακτικές που εδώ και δεκάδες χρόνια σε όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου εφαρμόζονται με επιτυχία. Γιατί Αξίζουμε μια κοινωνία χωρίς άλλα πρόστιμα, χωρίς άλλες επιβαρύνσεις για τους πολίτες.

Μια Περιφέρεια που με «έξυπνες» τεχνολογίες θα μειώνει τα απορρίμματα! Μια Περιφέρεια η οποία με την καθημερινή, ενεργό και συστηματική συμμετοχή των πολιτών της θα ανεβάσει δραστικά μέχρι το 2020 τα επίπεδα ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών και θα προωθεί πρακτικές επαναχρησιμοποίησης.

Ο ΦΟΔΣΑ είναι πια σε θέση να εγγυηθεί για τα παραπάνω, γιατί Καταφέραμε η διαχείριση στερεών αποβλήτων να μην αποτελεί ακόμα ένα πρόβλημα αλλά μία ευκαιρία ευρύτερης ανάπτυξης.

Όλα αυτά είναι επιτυχία της αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας άρα το success story της Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας περικλείεται στο τρίπτυχο ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ– ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΑΝΘΡΩΠΟΣ, γιατί δίνουμε αξία στην πολιτική και δίνοντας αξία στην πολιτική, δίνουμε δυνατότητες στον άνθρωπο… που είναι το βασικό ζητούμενό μας αλλά και βασικό ζητούμενο για κάθε success story.


Πηγή: GR Times

Δείτε ακόμη_