Μνημόσυνο στο Ασβεστοχώρι για τους εκτελεσθέντες του Ιουλίου του '44

Μνημόσυνο στο Ασβεστοχώρι για τους εκτελεσθέντες του Ιουλίου του '44
27.07.2019

Με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης που ολοκληρώθηκαν στο Ασβεστοχώρι για το βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσαν συντοπίτες μας 20 & 26 Ιουλίου 1944, σας παραθέτω ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Δημοσιογράφου και Φίλου Νίκου Γιώτη με τίτλο “Το Ασβεστοχώρι στην Κατοχή – Η συμβολή του στο Έπος του ΄40 και την Εθνική Αντίσταση”:

26η Ιουλίου Τρόμος και αίμα...

16 πατριώτες στο απόσπασμα....Η αποφράδα ημέρα για το Ασβεστοχώρι. Έξι ημέρες μετά τη σύλληψη και εκτέλεση των τριών πατριωτών μας στο Κουρί το ξημέρωμα βρήκε το χωριό περικυκλωμένο από γερμανικά στρατεύματα (Βερμαχτ) έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να διαφύγει. Οι Ασβεστοχωρίτες ξύπνησαν έντρομοι από κωδωνοκρουσίες και από τα ουρλιαχτά και τις κραυγές των ταγματασφαλιτών του Γερμανού Επιλοχία Σούμπερτ. Βλοσυροί , φωνάζοντας με βρισιές από τις οποίες αντιλαμβάνονταν όποιος τις άκουγε από τι υπόκοσμο απαρτίζονταν το τάγμα του διαβόητου Ναζί, πυροβολώντας στον αέρα περνούσαν από τα σπίτια και αφού άρπαζαν ότι σημαντικό έβρισκαν σε αυτά, έστελναν δια της βίας τους κατοίκους κ τους παραθεριστές στο πάρκο όπου σε λίγες ώρες τους συγκέντρωσαν όλους ή σχεδόν όλους......

Φίλες κ φίλοι,

Σε μια Ελλάδα που βάλλεται από παντού, η γνώση της ιστορίας αποτελεί πολύτιμο μέσο για να εξηγήσουμε το παρόν, η γνώση της Ιστορίας, η ιστορική μνήμη φέρουν ειδικό βάρος στη συνείδηση, τη διαδρομή ενός λαού, την επιβίωση μιας κοινωνίας είναι σαν φωτιές που αναθερμαίνουν αξίες , αρχές και ιδανικά.

Πηγή: www.asvestohori.gr

Συλλογή Φωτογραφιών_

Δείτε ακόμη_