Μιχάλης Γεράνης. Ο τελευταίος Δήμαρχος Χορτιάτη.

Μιχάλης Γεράνης. Ο τελευταίος Δήμαρχος Χορτιάτη.
20.05.2019

Αφιέρωμα της Εφημερίδας «Μακεδονία» στο Ένθετο «Όλοι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης» της Κυριακής 19 Μαΐου 2019


Ο Μιχάλης Γεράνης ήταν ο τελευταίος Δήμαρχος Χορτιάτη με θητεία από το 2002 έως το 2010. Γεννήθηκε το 1965 και μεγάλωσε στo Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης όπου και κατοικεί. Είναι παντρεμένος με την Θεοδώρα Γεράνη – Γιακουμή και έχουν 3 παιδιά, τη Ζωή, τον Αναστάση και την Ελένη.
  Στα δημοτικά πράγματα έχει αφιερώσει όχι μια ή δύο θητείες, αλλά δύο δεκαετίες ως αιρετός, από το 1998, χρονιά που εκλέχθηκε πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Χορτιάτη και στη συνέχεια, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Το 2002 ιδρύει την παράταξη της οποίας τίθεται επικεφαλής, και με την οποία εκλέγεται στις εκλογές εκείνης της χρονιάς δήμαρχος, με ποσοστό 52%. Στις εκλογές του 2006 οι δημότες του Χορτιάτη ανανεώνουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, επανεκλέγοντάς τον Δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή. Το 2010 εκλέγεται πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος του ενιαίου πλέον μετά τον Καλλικράτη Δήμου Πυλαίας–Χορτιάτη και εκλέγεται από τους συναδέλφους του Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου–θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Το Φεβρουάριο του 2013 εκλέγεται Πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Ν.Θεσσαλονίκης και τον Απρίλιο του 2013 εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος στο Νέο Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ).
  Στο πλαίσιο της θητείας του στην τοπική αυτοδιοίκηση υπήρξε αιρετό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.) του νομού Θεσσαλονίκης και τώρα πια στην Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας, μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.) και μετά τον Καλλικράτη στην Κ.Ε.Δ.Ε., μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) και Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας.
  Σε όλη τη διάρκεια ενασχόλησής του με τα κοινά, βασικός γνώμονας των δραστηριοτήτων του ήταν η σκληρή δουλειά, η μεθοδικότητα και ο προγραμματισμός, πράγματα τα οποία αποδεικνύει η μέχρι τώρα πορεία του.


Τί μπορεί να προσφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση στους πολίτες στις σημερινές συνθήκες;
  Με δυο λέξεις: τον πολιτισμό της καθημερινότητας σε κάθε ιδιαίτερο τόπο. Κανένας άλλος δεν μπορεί, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η νομοθεσία, ούτε οι άλλοι κρατικοί θεσμοί. Σε ένα τεράστιο φάσμα δράσεων, ο δήμος είναι η προέκταση του σπιτιού μας, του νοικοκυριού μας, αλλά και της κοινωνικής μας ευθύνης. Από τις συντηρήσεις των σχολείων και τους δρόμους μέχρι την καθαριότητα και την αποκομιδή των απορριμμάτων και από τον αστικό εξοπλισμό μέχρι την κοινωνική αλληλεγγύη, χωρίς την αυτοδιοίκηση θα ήμασταν ζούγκλα. Σε μερικά μάλιστα θέματα -όπως είναι η πολιτική προστασία και κυρίως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος- ο δήμος και η περιφέρεια είναι απολύτως αναγκαία. Το καταλαβαίνουμε όλοι όταν χρειάζεται εκχιονισμός και αλάτι στους δρόμους ή όταν διαχειριζόμαστε τους τεράστιους όγκους των στερεών αστικών αποβλήτων, των σκουπιδιών μας. Για μένα η τοπική αυτοδιοίκηση είναι και η πιο ουσιαστική, η πιο αντιπροσωπευτική εκδήλωση της δημοκρατίας. Οι αντιπρόσωποί μας είναι άνθρωποι που γνωρίζουμε, που συναντάμε και ελέγχουμε κάθε μέρα. Το ίδιο και οι πολιτικές που διαλέγουμε, ακόμα και το ύφος της τοπικής διοίκησης. Δεν είναι θέμα κομματικό, είναι θέμα ιδιαίτερου και τοπικού πολιτισμού της καθημερινότητας.

Γιατί αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και αυτή τη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
  Γιατί πιστεύω ότι θα είμαι χρήσιμος. Ίσως μάλιστα τώρα, πιο χρήσιμος από κάθε προηγούμενη φορά. Από τότε, έχω μεγαλύτερη διοικητική εμπειρία, έχω χειριστεί πιο σύνθετα και πιο δύσκολα
θέματα, ακόμα και από τότε που ήμουν δήμαρχος στο Χορτιάτη.
Ο κυριότερος όμως λόγος είναι η αφοσίωση. Το ξέρω ότι ακούγεται κάπως πολιτικάντικο αλλά δεν έχω άλλη λέξη. Για μένα η αυτοδιοίκηση είναι το πεδίο της κοινωνικής μου δράσης, εκεί που βλέπω τον εαυτό μου να προσφέρει κάτι ωφέλιμο, πέραν της δουλειάς και της οικογένειας. Γι αυτό είμαι αφοσιωμένος στο δήμο και τα αυτοδιοικητικά καθήκοντα, όποια κι αν είναι. Έχω υπάρξει δημοτικός σύμβουλος, δήμαρχος, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου και πρόεδρος του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σε όλα έδωσα τον εαυτό μου και αυτή είναι η φιλοδοξία μου, να βοηθήσω να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο. Στην πράξη, τώρα, σ’ αυτές τις εκλογές ο στόχος μου είναι να συνεχίσουμε την καλή δουλειά που ξεκινήσαμε με τον άξιο δήμαρχο, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, όπου κτίζουμε έναν ωραίο τόπο να ζεις, να αθλείσαι, να χαίρεσαι και την πόλη και τη φύση, να μεγαλώνεις παιδιά, να διασκεδάζεις. Και ακόμα πιο πρακτικά, όλα αυτά καταλήγουν στα θέματα που συνήθως με απασχολούν, όπως τα αντιπλημμυρικά, τα αποχετευτικά, η ύδρευση, τα κοιμητήρια, τα πάρκα, τα γυμναστήρια.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα του τόπου στον οποίο ζείτε; Τι θα προτείνατε για την επίλυση ή την άμβλυνσή του εάν εκλεγείτε;
  Ο δήμος μας είναι πραγματικά μια σύνθετη περιοχή. Έχει καθαρόαιμη αστική περιοχή, έχει περιαστικούς οικισμούς και χωριά, έχει αγροτικές καλλιέργειες, δασικές περιοχές, μεγάλα συγκροτήματα εκπαίδευσης και υγείας, εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και οργανισμών... από το βουνό μέχρι τη θάλασσα, ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη έχει ζωηρή ανθρώπινη δραστηριότητα και δομημένο περιβάλλον σε επαφή με τη φύση. Θεωρώ ότι για μια σύγχρονη κοινωνία, όπως η δική μας, το μεγαλύτερο ζητούμενο είναι η ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Σε ένα πρώτο επίπεδο αυτό φαίνεται ότι αφορά μόνο τα απορρίμματα και τις αποχετεύσεις, αλλά το πρόβλημα εκτείνεται πολύ περισσότερο. Το τι κάνουμε με τη ανακύκλωση ή τα οργανικά είναι ακόμα πιο σημαντικό και μακρόπνοο. Το ίδιο και ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τις ενεργειακές ανάγκες.
Οι προτάσεις μου για την επόμενη περίοδο είναι:
-να γίνουμε ο πρώτος δήμος με ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας της θάλασσας και της ακτής μας από τα πλαστικά,
-να κλείσουμε τον κύκλο του οργανικού κλάσματος στα απόβλητά μας, και
-να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο εργαστήρι επιδιόρθωσης και επανάχρησης αντικειμένων που θα επιστρέφονται στη χρήση με μικρό αντίτιμο ή δωρεάν για όσους έχουν ανάγκη.
Είμαι σίγουρος ότι τέτοιες δράσεις θα ενισχύσουν αποτελεσματικά την προσπάθεια και του δήμου και των δημοτών να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα ως Ευρωπαίοι πολίτες απέναντι στο περιβάλλον και τη ποιότητα της ίδιας της ζωής μας.

Γιατί να ψηφίσουν ειδικά εσάς οι συντοπίτες σας; Απαντήστε σαν να θέτει την ερώτηση ο ψηφοφόρος
  Γιατί θα προσφέρω περισσότερα απ΄ όσα ενδεχομένως κάποιος ή κάποια συνυποψήφιά μου. Αν βλέπεις κάποια αξία στον τρόπο που αντιμετωπίζω τα πράγματα και βρίσκεις κάποια κοινά ενδιαφέροντα, κάνε με αντιπρόσωπό σου στο δήμο. Αυτό που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι ότι θα κάνω τα πάντα για να πετύχουμε ακόμα πιο υπεύθυνη και ποιοτική διαχείριση της ζωής μας στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Αν μάλιστα έχεις και μια ιδιαίτερη προτίμηση ή και γνώση σε περιβαλλοντικά θέματα, θα σε καλούσα μετά τις εκλογές να δουλέψουμε εθελοντικά στα προγράμματα ενημέρωσης του δήμου και να συζητήσουμε νέες ιδέες για λύσεις και παρεμβάσεις.

Ελάτε όλοι να ψηφίσουμε για το μέλλον μας
  Ο δήμος είναι σπουδαία υπόθεση και μας αφορά όλους. Γι’ αυτό έχει σημασία τι ψηφίζουμε στις δημοτικές εκλογές, ποιους ψηφίζουμε, σε ποιον ή σε ποιους δίνουμε το σταυρό της προτίμησης και της στήριξής μας. Τώρα μάλιστα με τα νέα συστήματα θα σας έλεγα ότι έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Σας προτείνω να στηρίξετε ενεργά τους ανθρώπους που κρίνετε ότι έχουν δύο χαρακτηριστικά: διάθεση για πραγματική δουλειά και συναινετική στάση. Αυτά χρειάζεται ο δήμος, το ίδιο και η Περιφέρεια, ακόμα και η Ευρώπη το χρειάζεται αυτό το ήθος, για να μην υποβαθμιστεί πολιτικά σε ένα αδιέξοδο δεξιών και αριστερών διαξιφισμών. Κατά τη γνώμη μου, στις 26 Μαΐου θα έχουμε τον καλύτερο συνδυασμό εκλογών. Είναι αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές! 

Ψηφίζουμε αντιπροσώπους και πολιτικές για τους τόπους μας, τις ιδιαίτερες πατρίδες μας, δηλαδή, και για τον μεγάλο ευρωπαϊκό χώρο που είναι το κοινό μας σπίτι και το μέλλον μας. Θα διαμορφώνουμε ταυτόχρονα τη μικρή μας κλίμακα στην κοινότητα, το δήμο ή την περιφέρειά μας και την μεγάλη κλίμακα, την ευρωπαϊκή πολιτική.
Σκεφτείτε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των νόμων, των πολιτικών που διαμορφώνουν τη ζωή μας αποφασίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό των κονδυλίων που χρησιμοποιούμε στη μικρή κλίμακα, στον τόπο μας για τα έργα που βελτιώνουν το βιοτικό μας επίπεδο.
Ελάτε, λοιπόν, να ψηφίσετε, και πριν έρθετε διαλέξτε τους ανθρώπους που θέλετε να σας εκπροσωπήσουν και πριν διαλέξετε συζητήστε, μάθετε περισσότερα γι’ αυτούς και τα θέματα του τόπου μας. Αυτή είναι η ουσία της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατίας και προσωπικά θα είμαι πάντα στην υπηρεσία τους.

Πηγή: Εφημερίδα ΜακεδονίαΔείτε ακόμη_